Mijn Mac mini gaat al weer een aantal jaren mee maar de laatste tijd veranderde de cursor steeds vaker in de “spinning-beach-ball-of-death” (SBBOD). Tja, wat doe je dan? Ga je voor een nieuwe en verhuist deze naar de woonkamer als media center of ga je investeren in een upgrade?

Na het lezen van een artikel op osxdaily.com was het duidelijk dat de geïnstalleerde 4Gb niet voldoende was.

Zoals in de afbeelding is te zien is er geen geheugen meer vrij. Dit resulteert in “swappen” naar de lokale disk en dat vertraagt enorm.

Mijn Mac mini is van het type 3,1 en volgens de officiële richtlijnen van Apple kan daar maximaal 4 GB aan geheugen in. Verschillende sites verklaren met succes 8 GB in de Mac mini 3,1 aan de praat te hebben gekregen. Je hebt wel een speciaal setje nodig (Corsair SODIMM – 8 GB 1066MHz PC3-8500, DDR3 – 204 pin – 1,5V – CL7 – 2x 4GB Kit) maar die was voor een kleine 40 euro te koop bij de lokale hardware leverancier.

Het installeren is niet voor iedereen weggelegd. De OWC installatie video legt duidelijk, stap voor stap uit hoe je de Mac mini openmaakt, ontmanteld en het geheugen kan installeren.

Het resultaat na het installeren van de twee nieuwe geheugen bankjes is verbazingwekkend. De hoeveelheid vrij geheugen (in het groen) is aanzienlijk.

Met het investeren van 40 euro en een beetje moeite kan de Mac mini er weer een poosje tegenaan.